Få 7 dejlige
havetips nu - klik her

Krukker er kønne og kan bruges overalt

Krukker kan bruges overalt. I store haver såvel som små haver. På altanen, på terrassen og på trappestenen. Midt i havens staudebed, tæt ved den skyggefulde hyggebænk og i drivhuset. I bymidtens solvarme gårdhaver såvel som på femte sal med himlen som nabo. I velplejede japanske haver, i vilde sommerhushaver og i engelsk haveromantik. Krukker kan passes ind overalt - og de passer til alt.

lavendler tot

 

forårsblomster i krukker

Stedmoderblomster
og primula
trives fint i krukker
- og sætter flot kulør
på foråret

Krukker er geniale. De kan plantes til i det allertidligste forår længe inden resten af haven er brugsklar - og de kan fryde øjet langt ind i efteråret, når det sidste blad er faldet af havens træer. Ja, de står der såmænd også ved juletid og midt i vinterens sne og lyser op med gran og lanterner.

Krukker er også praktiske. De kan flyttes rundt i haven, som du lyster, eller indtage den samme faste plads i årtier. De kan plantes om hver måned, så de altid matcher årstiden - og tømmes, når du skal på ferie.
De kan rumme flerårige vækster, der kræver daglig omhu og beskyttet overvintringsplads eller de kan ændres totalt fra år til år - og de kan tages med til den nye have, hvis du rykker teltpælene op.

Tegn din egen haveplan
Gratis online kursus
Læs mere her

 

Krukker ved bænk

Nogle krukker
er så smukke,
at de kan bruges
som dekoration
- såvel i selskab
med artsfæller
som midt i havens
staudebed

Foto: Haven i Hune

Der er (næsten) ingen grænser for, hvilke planter du kan putte i krukkerne. Krukker har jo den fordel, at de kan flyttes og fyldes efter behag og behov. Såvel jord, som vind, lys, skygge og vand kan reguleres, så planterne altid får deres ønsker opfyldt.

Krukker kan fyldes med forårsløg, sommerblomster, krydderurter, roser, grøntsager, tomater, rhododendron, buksbom og sågar små frugttræer. Det er helt op til dig - til din smag, lyst og fantasi.

Krukker kræver omsorg og opmærksomhed

Det eneste, krukkerne kræver af dig, er at du giver dem, eller rettere sagt planterne, der vokser i dem, den fornødne omsorg og opmærksomhed. Ellers er der afregning ved kasse et i form af visne blade, manglende blomstring eller sågar døde planter.
Når vi går Vorherre i bedene og skaber vores egen miniput-biotop, hvor vi kan styre såvel nedbør som solskin, så overtager vi nemlig også hans forpligtelser og bærer ansvaret for resultaterne.

Glæd dine venner
med tips til haven
Læs mere her

 

højbed plantekumme

Højbede kan være
mindst lige så
dekorative som krukker,
og de er lettere at passe,
for de har jo ingen bund.

Hvis de står
direkte på jorden,
kan planterne søge
efter supplerende vand
- og omvendt kan regnvand
let komme væk
i våde perioder

Måske er det lige præcis dér, filmen knækker: Ansvar er ligesom i familie med pligter og kan være sådan en besværlig størrelse - ikke osse ;-)

Sådan havde jeg det i alt fald selv i mange år. Hvis der var noget, som mislykkedes ude i haven, så kunne jeg altid give vejrguderne, jordbunden eller en flok skadedyr skylden. Men krukkerne var mit fulde ansvar! Her var det mig, der vandede for lidt eller for meget. Mig, der glemte at give gødning. Mig, der lod krukken stå i brændende sol. Mig, der … nå, du er garanteret fuldstændig med på, hvad jeg mener :-)

valmue

 

Roser i krukker

Roser i krukker
på min gårdsplads

Men livet er heldigvis så mageløst indrettet, at hver gang der er risiko for fiasko, er der også mulighed for succes. Se bare billedet her af mine roser - og lad os så kigge lidt på, hvordan det krukkede haveliv bedst lykkes.

Her kan du læse om:

Vælg de rigtige krukker

Gør krukkerne klar

Vand og gødning

Margit Brøns havearkitekt
Kreative haveanlæg
Læs mere her

 

Krukker og fliser fra lithos

Minimalistisk og stilrent
havedesign
med vand, grønne planter
og natursten.

Sådan kan krukker
også bruges

Havetip.dk|Copyright på samtlige artikler og fotos|Havetip.dk

Telefon: send en mail til|info@havetip.dk